DOODLE MEMBANGKITKAN KEYAKINAN

 



Pada awal aktif mendoodle, CA sangat risau hasilnya nanti akan jadi cantik atau tidak. Tak suka betul tengok hasil yang tidak memuaskan.

Waktu itu, belum faham konsep doodle ni.


Bila CA cuba buat selalu dan banyakkan lagi bacaan dan rujukan tentang doodle ni, akhirnya CA tak ada rasa risau lagi.


Paling menguji semasa dapat tempahan lukisan muka depan Planner dari seorang teman sepermainan. Dia nak yang dalam buku tu planner yang ada kalender dan weekly plan. Ada satu jenis saja yang ada dan kulit hadapan pula licin.


Maknanya, CA tak boleh lakar dengan pensel dahulu. Kena terus lukiskan dengan artline. Tak boleh padam. Karya-karya awal, semuanya CA mulakan dengan lakaran pensel.


Memang 'bercinta' sangat untuk mulakan titik pertama.


Tapi, apa yang buat CA rasa paling WOW ialah bila CA melukis dengan rasa Free, iaitu BEBAS. Tak perlu risau salahbetulnya, tegak atau simetrinya.


Bila faham konsep itu, tak berat lagi tangan ini terasa. Laj dan terus ikut rentak jari sendiri. Siap dengan penuh keyakinan.


Bila CA dapat siapkan doodle art di atas kertas kulit licin begini tanpa ada sekatana, rasa yakin  diri tu makin tinggi.


CA ni orangnya cepat lemah semangat tau. Cepat down. Tapi, sejak berjinak dengan dunia doodle ni, Allah bagi 'healing' dalam diri CA. Bila rasa down sikit je, dia akan mudah naik semula.


Rasa itu Allah yang bagi. 

Usaha itu kita yang cari. 

Doa itu pula adalah mesti.


Ikutlah kesesuaian diri, carilah keyakinan untuk terus buat sesuatu  kebaikan kepada diri sendiri dan orang sekeliling kita. Jangan muda rasa lemah.


Bagi pemula, semuanya memang tak akan jadi seperti yang pakar.

Tapi, sekurang-kurangnya, cuba.

Cuba saja buat apa yang kita rasa boleh datangkan kebaikan dan tambah nilai dalam hidup kita.

Tiada istilah terlambat.

.
.
.
Insya-Allah nanti akan kongsikan bagaimana sejenis Doodle membantu mengurangkan anxiety.


#CikAyuCikDoodle

0 Comments:

Post a Comment