DOA MOHON TAQWA DAN QANA'AH


Orang yang bersyukur itu adalah yang merasa cukup dengan apa yang Allah beri. Sedikit pun tidak pernah di kleuh kesahkan.


Allah dah beritahu dalam firman-Nya yang bermaksud,

Dan kalaulah Allah memewahkan rezeki bagi setiap hambaNya, nescaya mereka akan melampaui batas di bumi (dengan perbuatan-perbuatan liar durjana); akan tetapi Allah menurunkan (rezekiNya itu) menurut kadar yang tertentu sebagaimana yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Ia Mengetahui dengan mendalam akan segala keadaan hambaNya, lagi Melihat dengan nyata.
(Asy-Syuura 42:27)

maksudya, setiap yang kita terima itu adalah yang secukupnya. Kita nak cakap juga tak cukup? Allah adalah Tuhan yang menjadikan kita. Allah lebih tahu apa yang kita perlu berbanding kita sendiri.

Bagaimana jika kita susah nak bersyukur dan susah nak rasa cukup?

Itupun kita kena doa sahaba! ya! Minta dengan Allah hati yang merasa cukup dan selalu bersyukur, mintalah!

Kita ini hari-hari kalah dengan nafsu. Lalu Allah yang boleh menolong kita tundukkan nafsu.

Nabi sulaiman sendiri pernah berdoa seperti yang diceritakan dalam al-Quran, firman Allah yang bermasud :

Maka tersenyumlah Nabi Sulaiman mendengar kata-kata semut itu, dan berdoa dengan berkata:" Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan masukkanlah daku - dengan limpah rahmatMu - dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh". (An-Naml 27:19).

Jom kita sama-sama amal doa yang Cik Ayu kongsikan ini. Mudah-mudahan hati kita tenang, dan diberi ketaqwaan dan rasa qana'ah selalu.

0 Comments:

Post a Comment